fbpx
Monday LearningДигитален маркетинг Какви предности носат практичните вештини од дигитален маркетинг за различни професии?
дигитален маркетинг

Какви предности носат практичните вештини од дигитален маркетинг за различни професии?

Популарноста на технологијата и новитетите кои ги носи таа, игра голема улога во доминацијата на дигиталниот маркетинг денес. Сè се дигитализира ѝ е достапно на интернет, луѓето можат непрекинато да комуницираат, да најдат одговори, да добиваат информации, да се дружат и многу повеќе.

Ова покажува како дигиталниот маркетинг влијае во модерната ера. Со 4.95 милијарди корисници на интернет, дигиталниот маркетинг е една од најисплатливите алатки за еден бизнис, но и за многу индивидуалеци кој сакаат да стигнат до подобри резултати и поголем професионален раст на работното место. Секој бизнис може ефикасно да стигне до својата целна публика во вистинско време и локација. Затоа, предностите на дигиталниот маркетинг се составен и неизбежен дел на бизнисите.

Последните години нѐ научија колку е важно да имаш познавање од дигиталниот свет и зошто дигиталните вештини се релевантни и клучни за еден поединец кој сака професионално да се надоградува. Изучувањето на дигитален маркетинг не мора да значи по секоја цена дека ќе се занимаваш со тоа. Дигиталниот маркетинг е поткрепа за добивање правец во професионалниот свет. Оваа област е најтесно поврзана со бизнис и претприемништво, но и со управување со човечки ресурси, себе-брендирање и креатива.

Во понатамошното читање ти откриваме кои професии имаат најголем бенефит доколку имаат практични знаења од дигитален маркетинг а на интензивната програма за дигитален маркетинг во Monday Learning можеш детално да ги изучуваш најбараните дигитални алатки, техники и канали за ефикасно работење.

Дали тренинг програмата за дигитален маркетинг е вистинскиот избор за тебе?

На кои се професии им е се потребни практични вештини од дигитален маркетинг? Продолжи да читаш и дознај.

Менаџер за човечки ресурси

Секторот за човечки ресурси има важна улога за секоја компанија, бидејќи се грижи за еден од најважните ресурси на секоја компанија – нејзините вработени.
Менаџерот за да се осигури дека ги добива најдобрите таленти кои се достапни на пазарот, одделот за човечки ресурски треба ефективно да користи дигитален маркетинг.

Топ 3 причини зошто на менаџер за човечки ресурси му се потребни дигитални вештини:

 • Промовирање на можности за кариера

Солидна стратегија на социјалните медиуми помага во поврзување со потребните квалитетни кандидати.

 • Зајакнување на културата на компанијата

Градење силна култура на компанијата воспоставува позитивен идентитет на самиот бренд, а тоа помага во задржување на вработените.

 • Мерење на ефективноста

Благодарение на дигиталниот маркетинг, еден менаџер за човечки ресурси може да ги следи и мери податоците, и според резултатите да ги подобри своите кампањи за регрутирање.

Претприемач

Интернетот е достапен за сите потрошувачи насекаде низ светот. Самата оваа информација е доволна за еден претприемач да започне со изучување и градење на нови дигитални вештини.

Топ 3 причини зошто на еден претприемач му се потребни дигитални вештини:

 • Brand awareness

Brand awareness е од витално значење како за еден startup, така и за бизнисите кои работат повеќе години. Паметно користење на платформите на социјалните медиуми се ефикасен начин да се изгради brand awareness.

 • Помага во мерење и следење на резултати

Познавањето од дигитален маркетинг придонесува лесно следење на резултатите. Достапноста на голем број аналитики и податоци нуди подобро анализирање на маркетинг кампањите.

 • Самостојно управување

Поседување на практични вештини од дигитален маркетинг, овозможува самостојно управување со сите техники и платформи на социјалните медиуми. Ова придонесува заштедување на трошоци и барање помош од надворешни лица.

Агент за продажба

Продажба во дигитална ера, значи употреба на технологија и дигитални алатки за ефикасно одржување и искористување на присуството на интернет. Затоа, на еден агент за продажба од особена важност ќе му бидат дигиталните вештини.

Топ 3 причини зошто на еден агент за продажба му се потребни дигитални вештини:

 • Полесно разбирање на дигиталните медиуми

Практичните вештини од дигитален маркетинг овозможуваат подлабинско познавање на дигиталните медиуми и моќта кои тие ја носат.

 • Подобро запознавање на потрошувачите

Според податоците кои ги нудат социјалните медиуми, може точно да се увиди кој е идеалниот потрошувач.

 • Следење на buyer’s journey

Buyer’s journey помага во подетално испитување на тоа што прават потенцијалните клиенти во секоја фаза пред да се одлучат да купат.

Графички дизајнер

Графичкиот дизајн е визуелен начин на комуникација со публиката. Познавање од дигитален маркетинг, дава дополнителни дигитални вештини кои помагаат да се остане конкурентен на пазарот. Ова не значи дека има потреба за длабинско познавање, но општото знаење сепак може да биде предност. Многу графички дизајнери ги знаат основните правила и концепти на дигиталниот маркетинг, а тоа им помага секојдневно во извршување на активностите.

Топ 3 причини зошто на еден дизајнер му се потребни дигитални вештини:

 • Подобра подготовка на маркетинг стратегија

Познавање од градење на една маркетинг стратегија ќе му помогне на дизајнерот подобро разбирање на целта и фокусот на една кампања.

 • Подобро запознавање на публиката што носи до поголема доверба и кредибилитет

Користејќи ги податоците на социјалните медиуми и детално анализирање на истите, дава лесен приказ кон тоа што подобро перформира кај еден потрошувач.

Самостојно управување

Познавање и управување на сите социјални медиуми, му дава моќ на еден дизајнер точно да знае каков дизајн е погоден за каква платформа.

Административен референт

Административниот референт се занимава секојдневно со планирање, организирање и спроведување на административни работи. Сега, голем дел од работните оврски се префрлени во дигитална форма, па затоа дигиталните вештини од дигитален маркетинг се од суштинско значење за еден административен работник.

Топ 3 причини зошто на еден административен референт му се потребни дигитални вештини:

 • Автоматизација на работните обврски

Автоматизација на работните обрски му носи зголемена продуктивност и зголемен фокус на еден административен референт.

 • Самостојно управување со дигитални канали

Сега, голем дел од активностите се префрлени во дигитални форми. Самостојно управување со социјалните медиуми значи користење на моќта на истите.

 • Подобра организација со документација

Постојат многу дигитални платформи кои помагаат во полесна организација. А, со помош на дигиталните практични вештини, полесна е функцијата со истите.

Без разликата во која индустрија работиш, неспорно е дека дигиталните вештини отвараат нови можности. Истите овие вештини ќе ти помогнат да стекнеш нови квалификации кои се во тек со дигиталната ера во која живееме. Затоа, не двоуми се и започни со учење веднаш!

Уписите за програмата за дигитален маркетинг се започнати. Иинвестирај во своето знаење и стекни нови дигитални барани вештини. Резервирај си место тука.